Ahad, 16 Mei 2010

PosT peRtaMa: BeNaRkaH dOa bErpROtoKoL?


Bismillahirrahmanirrahim.....Sepotong ayat yg diajarkn junjungan kita, Nabi Muhammad S.A.W dlm memulakan sesuatu pkerjaan saya bacakn....Bkn ingin menunjukkn diri ini alim @ setaraf kedudukannya dgn ulama'....namun hanya mengharapkn keredhaan ALLAH dlm melakukn stiap pkerjaan...Kerana stiap yg diajarkn ALLAH mlalui Rasulullah psti mmpunyai fadhilat & hikmah yg tersendiri yg kadangkala tak dpt dirungkai akal....(ah...apa yg dye merepek ni...he3!)

Benarkah doa mmpunyai protokol tersendiri? Seperti yg tlh diperkatakn fuadlatip* dlm www.iluvislam.com, saya bersetuju bahawa doa mmpunyai protokol..."Tetapi bknkah Islam itu memudahkn?" Ya, mmg Islam agama yg mmudahkn. Namun protokol dlm berdoa perlu utk menunjukkn kesungguhan kita dlm meminta sesuatu drpd ALLAH.

PROTOKOL DOA:
1)Pujian
Sesungguhnya ALLAH sukakan pujian...Kerana Dia sememangnya layak dipuji~

2)Khusus
Doa juga perlulah khusus...Contoh doa yg terlalu umum: "Ya ALLAH, murahkanlah rezekiku." Doa ini tidak dinyatakn secara khusus...Rezeki luas aspeknya..Maka khususkn...

3)Alasan/Sebab
Sebab juga perlu dinyatakn...Contohnya jika kita meminta sesuatu, maka perlu juga disertakn sebabnya....

4)Tawasul
Contohnya: "Ya ALLAH, Bukankah Engkau telah berfirman jika aku berdoa, pasti Engkau akn makbulkn Ya ALLAH.." Inilah yg dimaksudkn dgn tawasul dlm protokol ini.

5)Tawakal
Mnyerahkn 100% kpd ALLAH doa yg tlh dipohon...Ramai yg sudah memenuhi 4 protokol di atas, nmun tidak 100% tawakal kpd ALLAH. Nauzubillah~

Font size

DOA UNTUK KEKASIH

"Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Ya Allah, Seandainya telah engkau catatkan Dia milikku, tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku. Titipkanlah kebahagiaan antara kami agar kemesraan itu abadi. Ya Allah Ya Tuhanku yang Maha Mengasihi, Seiringkanlah kami melayari hidup ini, Ke tepian yang sejahtera dan abadi. Maka jodohkanlah kami. Tetapi ya Allah, Seandainya telah engkau takdirkan...Dia bukan milikku bawalah dia jauh dari pandangan ku. Luputkanlah dia dari ingatanku dan peliharalah aku dari kekecewaan. Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti, Berikanlah aku kekuatan menolak bayangannya jauh ke dada langit dan hilang bersama senja yang merah agarku sentiasa tenang walaupun tanpa bersama dengannya. Ya Allah yang tercinta, pasrahkanlah aku dengan takdirMu. Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan adalah yang terbaik buatku. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui segala yang terbaik buat hamba-Mu ini. Ya Allah… Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku di dunia dan di akhirat. Dengarlah rintihan dari hamba-Mu yang dhaif ini. Janganlah engkau biarkan aku bersendirian di dunia ini mahupun di akhirat, menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran. Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup ke jalan yang Engkau redhai. Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah. Ya Allah, berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan kebahagiaan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka. Amin. Ya rabbal ‘aalamiin".

0 comments:

Catat Ulasan